На 29 септември космическият апарат Джуно“ извърши своето единствено планирано прелитане

...
На 29 септември космическият апарат Джуно“ извърши своето единствено планирано прелитане
Коментари Харесай

„Джуно“ прелетя изключително близо край юпитеровия спътник Европа

На 29 септември галактическият апарат „ Джуно “ извърши своето само планувано прехвръкване край Европа – на едвам 352 км от повърхността на спътника (по-близо, в сравнение с Международната галактическа станция се намира над Земята), за който се допуска, че има океан под дебелата замръзнала кора. Това кара експертите да се надяват в него да съществува живот. 

Това е първият път, в който галактически уред прелита толкоз близо над Европа от 2000 година насам (и последния за най-малко едно десетилетие).

Учените оповестиха прелитането за сполучливо и разпространиха четири фотоси, изпратени от апарата. Специалистите се надяваха да видят водни струи, излизащи от повърхността на Европа, само че при първичен взор те липсват.

" Трябва да бъдем на точното място в точното време ", сподели в изказване основният академик на задачата Скот Болтън от Югозападния проучвателен институт в Сан Антонио. 

Необработено изображение на Европа, снимано от " Джуно " на 29 септември тази година. Източник: NASA / SwRI / MSSS

Джон Борди, заместник-ръководител на задачата в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА, очакваше галактическият уред да е минал " свистящо бързо ", с относителна скорост от съвсем 23,6 км/сек. 

Първата фотография от прелитането е непосредствен проект на екваториалния район на Европа, кръстосан от хребети, котловини и евентуално кратер от удар.

Европа през погледа на " Джуно ". Снимката е направена на 29 септември в миг, в който галактическият уред се е намирал на едвам 352 км от юпитеровия сателит. Снимка: NASA/JPL-Caltech/SWRI/MSSS

Тези наблюдения ще оказват помощ на НАСА да възнамерява задачата си " Европа Клипър ", която би трябвало да започва през 2024 година и да дойде до юпитеровата  система през 2030 година Европейската галактическа организация също приготвя близки срещи с апарата Jupiter Icy Moons Explorer - Juice (Изследовател на ледените луни на Юпитер),който ще излети следващата година.

Предишният галактически уред на НАСА " Галилео " към момента има върха за прехвръкване край луната Европа. През 2000 година той мина на разстояние 351 км.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР